top of page
Search

Mαθητικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Updated: Jun 17, 2018



Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «κι αν ήσουν εσύ;» "Μαζί"


Θεσσαλονίκη 18  Μαρτίου 2018


6 σχολεία,130 μαθητές και μαθήτριες ​συναντιούνται  δημιουργικά σε μία θεατρική σύνθεση βασισμένη στο έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με την βαλίτσα» για να μοιραστούν με το κοινό μια καλλιτεχνική πράξη αλληλεγγύης.

Πότε/Πού: 18/3/2018, 1.30 μ.μ. στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών ΚΘΒΕ, Σταυρούπολη

Συμμετέχουν τα σχολεία: Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Επανομής, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  2ο Δημοτικό Σχολείου Πυλαίας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, 31ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Αριάδνης Γρηγοριάδου, Βερονίκης Τσουγκράνη, Μαγδαληνής Μπεκρή, Χρυσάνθης Ράγια, Λαμπρινής Ουρμάνη, Κατερίνας Σακελλαρίου, Βάνας Βουρτσάκη, Βιργινίας Αρβανιτίδου, Μαριάννας Ρούκαλη και Ελένης Κουταλοπούλου

Υποστήριξη σχολείων –σκηνοθετική επιμέλεια– επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα Σκηνογραφική επιμέλεια: Σοφία Τσιριγώτη

Συντονισμός: Τζένη Καραβίτη, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Βοηθοί: Δημοπούλου Τριανταφυλλιά, Μαρνά Ειρήνη, Πικιώνη Ινώ, Βερτσώνη Σωσάννα, Γαλανάκης Δημήτρης, Δουκάκη Μαρία, Κάλφας Άγγελος, Καρματζόγλου Μυρσίνη, Κούρτη Νόρα, Παράσχος Ανδρέας, Τερσενίδου Αγγελίνα, Κόττα Μερόπη, Λεμονής Φρίξος, Μιντσούδης Ηλίας, Όσσα Μαρία, Παμπακά Γεωργία, Τσιριγώτη Σοφία, Χατζή Άννα-Μαρία, Χιωτέρης Ζωγράφος

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Συμμετείχαν: 130 μαθητές

Παρακολούθησαν: 600 θεατές (μαθητές, γονείς, κ.ά.)




Σχόλια για την εκδήλωση

Στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του θεάτρου της  Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ το θεατρικό έργο “Το αγόρι με τη βαλίτσα” ένωσε τις φωνές μικρών και μεγάλων παιδιών από έξι σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ, παράλληλα, το παραμύθι του Σεβάχ του Θαλασσινού αποτέλεσε τον αρχετυπικό μύθο κάθε ταξιδευτή που έρχεται αντιμέτωπος με “τέρατα και πειρατές” παλεύοντας  να επιβιώσει και να φτάσει στον προορισμό του.

Δυο μήνες προετοιμάζονταν τα παιδιά στα σχολεία τους και, όταν ήρθε η μεγάλη στιγμή, ήταν όλα εκεί. Με χαμόγελα, υπευθυνότητα και υποκριτική συνέπεια.

Στο έργο ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει, για να σωθεί. Ωστόσο, τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι, και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες,  με μόνη του συντροφιά την Κρίσια - ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα του κουβαλάει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

Στην παράστασή μας ο ένας Ναζ έδινε τον ρόλο του στον άλλο και, καθώς μεγάλωναν οι ηλικίες των παιδιών, θαρρείς και μεγάλωνε και ο ήρωας μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπιζε.

«Στο’πα και στο ξαναλέω στο γιαλό μην κατεβείς, κι ο γιαλός κάνει φουρτούνα  και σε πάρει και διαβείς...» το τραγούδι μιας μικρής μαθήτριας έφερε δάκρυα στα μάτια των θεατών που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, σε ένα φινάλε καθηλωτικό,  στην κατάμεστη  αίθουσα του θεάτρου, όπου όλα τα παιδιά μαζί, κρατώντας λουλούδια και γλάρους, χαιρετούσαν το κοινό στέλνοντας ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συμπαράστασης στα παιδιά του κόσμου που βιώνουν καθένα τη δική του Οδύσσεια.

Πόσοι περήφανοι νιώσαμε καθώς ανάμεσά μας βρίσκονταν παιδιά πρόσφυγες από σχολεία  που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ένωσαν τις φωνές τους μαζί μας! Πόσο χαρούμενοι  που το θέατρο μας ένωσε όλους θυμίζοντάς μας πως «όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή».  Και  μαγεμένοι από τη δύναμη των νεανικών φωνών υποσχεθήκαμε πως θα ανταμώσουμε σύντομα σε νέες δράσεις αλληλεγγύης!

Τζένη Καραβίτη - Αντιγόνη Τσαρμποπούλου

Περιφερειακοί Διαχειριστές του Προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ"

-------------------------------------

"Αξίζουν θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια και σε όλους τους άλλους συντελεστές για την πραγματοποίηση  και μεγάλη επιτυχία του Μαθητικού Θεατρικού Φεστιβάλ, καθιερωμένου πλέον ως θεσμού καθώς και στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τη διαρκή τους υποστήριξη στην Εκπαίδευση όλων των παιδιών και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.”

Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Μακεδονίας

“Ταξίδι κουραστικό αλλά.. υπέροχο! Ευχαριστώ για όλα και για τη μοναδική αυτή εμπειρία”

Βάνα Βουρτσάκη, διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας


“Ήταν υπέροχη εμπειρία!

Νιώθω τόσο τυχερή που ήμουν κομμάτι αυτής της παράστασης!!!

Στο χέρι μας είναι να μη χαθεί αυτή η επαφή και να ξαναβρεθούμε σε νέα project…”

Βιργινία Αρβανιτίδου, διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων


“Τα καταφέραμε!! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά,σε όλους μας...κρατώ τα γέλια,τους καινούργιους συνεργάτες,τα βλέμματα τα αληθινά!”

Μαριάννα Ρούκαλη, θεατρολόγος 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων


“Πραγματικά το ταξίδι ήταν υπέροχο. Μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά μας και μια σπουδαία συνεργασία για όλες μας”

Μαγδαληνή Μπεκρή, καθηγήτρια 1ου ΕΠΑΛ Επανομής





コメント


bottom of page