ΑΤΤΙΚΗ
Συντονίζει: Νικολέττα Δημοπούλου
- 20ο Δ.Σ.Αθηνών. "εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σχολείο όπου από τους 262 μαθητές/μαθήτριες οι 228 είναι αλλοδαποί/-ές μαθητές/-τριες).
Έχει δύο (2) Τάξεις Υποδοχής.
Τίτλος δράσης:"εγώ-εσύ-εμείς, απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων.
Εκπαιδευτικοί: Παναγιώτα Λυμπεροπούλου, Παναγιώτης Καραγκούνης
Εμψυχωτές: Χριστίνα Στουραΐτη, Μαριλένα Μπεκρή, Παναγιώτα Τριανταφύλλου, Ευγενία Βγαγκέ
Παίρνουν μέρος: 80 μαθητές
- 21ο Δ.Σ.Αθηνών. "εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σχολείο με 2 Τάξεις Υποδοχής
Τίτλος δράσης:"εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του "άλλου".
Εμψυχώτριες: Παναγιώτα Τριανταφύλλου, Μαριλένα Μπεκρή
Εκπαιδευτικός: Σιούτη Πετρούλα
Παίρνουν μέρος: 17 μαθητές
- 35ο ΔΣ Αθηνών. «Ο Καραγκιόζης ενώνει τους πολιτισμούς!»
Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μπάμπης Μπαλτάς
Τίτλος δράσης: «Ο Καραγκιόζης ενώνει τους πολιτισμούς!»
Παίρνουν μέρος 25 Μαθητές της Α’ Δημοτικού με πολυγλωσσικό πληθυσμό
Περιγραφή: Το σχολείο απαρτίζεται από σχεδόν ίσο αριθμό ελλήνων και προσφύγων μαθητών και σκοπός των δράσεων είναι να γνωριστούν και να έρθουν πιο κοντά μέσα από το κοινό βίωμα που θα αναπτύξουν. Με τη συνεργασία καραγκιοζοπαίχτη και κατασκευαστή φιγούρων από το θέατρο σκιών ΝΑΜΑSTE πραγματοποιούνται εργαστήρια περίπου 40 ωρών συνολικά. Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους φιγούρες και κατασκευές και δημιουργούν τη δική τους παράσταση θεάτρου σκιών. Η παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί τόσο στους συμμαθητές τους, όσο και στην κοινότητα των Εξαρχείων. Επίσης, θα παρουσιαστεί παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών ΝΑΜΑSTE, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το θέατρο σκιών και να τονώσει περισσότερο τη δράση της ομάδας.
"Εκπαίδευση & Συμπερίληψη" Μπάμπης Μπαλτάς 21/3/2018
"Ο Καραγκιόζης Μοτίβος" Μπάμπης Μπαλτάς 19/5/2018
- 49ο ΔΣ Αθήνας "εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σχολείο με 2 τάξεις υποδοχής
Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Τσιαγκάνη
Παίρνουν μέρος: 57 παιδιά
Τίτλος δράσης Α :"εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του "άλλου".
Εμψυχώτριες: Χριστίνα Στουραΐτη, Μαριλένα Μπεκρή, Παναγιώτα Τριανταφύλλου, Ευγενία Βγαγκέ
Τίτλος Δράσης Β: "Εργαστήριο βίντεο" - στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιεί το 49ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών σχετικά με την καταγραφή, την μαγνητοσκόπηση/ηχογράφηση και τη δημιουργία ενός πολυγλωσσικού λεξικού βασισμένου στις γλώσσες που ομιλούνται από τους μαθητές του σχολείου οι μαθητές βιντεοσκόπησαν και επεξεργάστηκαν ψηφιακά το οπτικοακουστικό υλικό που παράχθηκε .
Εμψυχώτρια: Μαίρη Καλδή Παίρνουν μέρος: 20 παιδιά
- 52ο ΔΣ Αθήνας
Σχολείο με 2 τάξεις υποδοχής
Εκπαιδευτικοί: Μάγδα Κουλούρη, Λεβέντη, Δαγκλή Αθηνά, Ανδρεάκου Μαρία, Δαραβέλια Ματίνα, Λιόντου Πηνελόπη, Αποστολοπούλου Ντίνα, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Ανδριάννα Συγγαρέως
Παίρνουν μέρος: 101 μαθητές
Τίτλος δράσης: «Μαζί»
Σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του "άλλου" όπως το εργαστήριο "εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου" κ.ά. εργαστήρια του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
Εμψυχώτριες: Χριστίνα Στουραΐτη, Μαριλένα Μπεκρή, Παναγιώτα Τριανταφύλλου, Ευγενία Βγαγκέ
Η Ισμήνη Σακελλαροπουλου έφτιαξε με τα παιδιά της Δ τάξης ένα ταινιάκι μικρού μήκους με θέμα τον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό, με τίτλο ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, το λίνκ εδω:
52oDhmotiko Το βίντεο συμμετέχει στον 8ο Διεθνή Μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»..
- 165ο ΔΣ Αθήνας. "εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Το σχολείο έχει σημαντικό αριθμό μαθητών προσφύγων.
Εκπαιδευτικοί: Χλόη-Ανδρομάχη Λάππα, Ζωγραφιά Κοκκίνογλου, Δήμητρα Ρουσέλη
Παίρνουν μέρος: 62 μαθητές
Τίτλος δράσης:"εγώ-εσύ-εμείς,απόπειρες προσέγγισης του άλλου"
Σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του "άλλου".
Εμψυχώτριες: Χριστίνα Στουραΐτη, Ευγενία Βγαγκέ.
- 21ο Γυμνάσιο Αθήνας ."Σπόροι Ζωής - Μια κουζίνα στην αυλή μου - Εικαστικό Εργαστήριο"
Το 21ο Γυμνάσιο Αθήνας στεγάζεται στο συγκρότημα της Γκράβας. Οι μαθητές του σε μεγάλο ποσοστό είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ενώ στις τάξεις του φοιτούν και αρκετοί πρόσφυγες.
Τίτλος δράσης: "Σπόροι Ζωής - Μια κουζίνα στην αυλή μου - Εικαστικό Εργαστήρι
Εκπαδευτικοί: Ευφροσύνη Μυτιληναίου, Παναγιώτα Παπαντωνίου
Παίρνουν μέρος: 70 μαθητές.
20 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Αθήνα, "Τεχνόπολις"
Εμψυχώτριες: Νικολέττα Δημοπούλου , Γιώλικα πουλοπούλου
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, 20 Ιουνίου, διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 19.30 το απόγευμα μια όμορφη γιορτή με άξονα την Τέχνη, στην οποία συμμετέχουν προσφυγικές κοινότητες της Αθήνας, με εργαστήρια μαγειρικής, εκθέσεις, μουσικές και όλα τα ωραία που μας φέρνουν ΜΑΖΙ!
"Μαζί" 2018
Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ; 2018"
Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ.
Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».
Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση.
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες
α) με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά)
β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά
γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα
συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα
«κι αν ήσουν εσύ;» στο humanrights@theatroedu.gr
ΣΧΟΛΕΙΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ "ΜΑΖΙ" 2018
«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!
Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.
Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!»
Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
◄
1 / 1
►
Κατά την κοινή εκδρομή μας στην Άρτα, φάγαμε το κολατσιό μας στον ίσκιο των δέντρων δίπλα από το "Ξενία" μεσα στο πανέμορφο κάστρο της Άρτας και κατόπιν παίξαμε από κοινού μέσα στο θεατράκι που βρίσκεται εκεί υπό την εμψύχωση της θεατροπαιδαγωγού Γιάννας Κούλα και των δύο βοηθών της. Στη συνέχεια, ακούσαμε μια ιστορία που μας διηγήθηκε ο νεαρός, ταλαντούχος συγγραφέας Δημήτρης Μελικέρτης και ζωγραφίσαμε ελεύθερα. Έπειτα επισκεφθήκαμε το γεφύρι της Άρτας, μάθαμε την ιστορία του και ξεναγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο από την κυρία Αναστασία Μπαθέκα, ξεναγό του πολιτιστικού συλλόγου Σκουφά, Άρτας. Στο τέλος, αποχαιρετηθήκαμε ευχαριστημένες/-οι, με τα κεφάλια μας γεμάτα νέες εικόνες και καλές εντυπώσεις και την υπόσχεση να στείλουμε σύντομα τις ομαδικές φωτογραφίες μας στις /στους νέες/νέους μας φίλες/-ους ως παντοτινό ενθύμιο φιλίας.
Εκ μέρους όλων των παιδιών και των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών εκπαιδευτικών και των κοινωνικών επιστημόνων της ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε τόσες πλούσιες κι ευχάριστες εμπειρίες μαζί με γηγενείς συνομιλήκους/ συνομίληκές μας."
Σ. Βλάχου, ΣΕΠ Φιλιππιάδας.
◄
1 / 1
►
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Συντονίζει: Δημήτρης Κονετάς
ΔΣ & Νηπιαγωγείο Παλιάμπελων Αιτωλοακαρνανίας - ΔΥΕΠ Φιλιππιάδος Πρεβέζης
Δράσεις: "Η πόλη των ονείρων μας"
«Συνάντηση φιλιώματος μεταξύ των μαθητών/-τριών της πρωτοβάθμιας ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας και αυτών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού Παλιάμπελα στο Δήμο- Ακτίου Βόνιτσας»
Α' ΜΕΡΟΣ: 29/3/2018: Θεατρικά παιχνίδια, ζωγραφική, αθλοπαιδιές, φαγητό!
Εμψυχωτές: Σόνια Βλάχου, Θοδωρής Παππάς
Εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Γιάννουλα, Νικόλαος Ρίζος, Ευθύμιος Μυλωνίδης, Αρετή Μπόχτη, Γωγώ Κομποτιάτη, Χρύσα Αρβανιτούδη, Βασιλική Γεωργάκη
Συμμετέχουν: 51 μαθητές (28 από ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας και 23 από Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Παλιάμπελων Δήμου Ακτίου Βόνιτσας)
Περιγραφή δράσης: Οι μαθητές πήραν μέρος σε ομαδικά παιγνίδια βασισμένα στην τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού και σε αθλοπαιδιές, χωρισμένοι/-ες σε ηλικιακές ομάδες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ζωγραφική (αποτυπώματα χεριών, ονόματα, μεγάλη ζωγραφιά με θέμα «Η πόλη των ονείρων μας»).
Β' ΜΕΡΟΣ: 15/5/2018. "ΜΑΖΙ"
Στις 15.05.2018 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία για άλλη μια φορά, το Β' μέρος της δράσης "ΜΑΖΙ",
ΣΧΟΛΕΙΟ: Α΄βάθμια ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας, Δημοτικό Σχολείο Παλιάμπελων Βόνιτσας
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ : Γιάννα Κούλα (θεατροπαιδαγωγός)
ΒΟΗΘΟΙ: Λυδία Κολάτση , Χριστίνα Τσούλη (τελειόφοιτες εργαστηρίου Αφηγηματικού θεάτρου ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Χρύσα Αρβανιτούδη, Σόνια Βλάχου, Κατερίνα Γιαννούλα, Θοδωρής Παππάς, Αναστασία Τσαμπά , Σοφία Βλάχου
ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ: Δύο διερμηνείς για Φαρσί/ Νταρί και Σοράνι
ΞΕΝΑΓΟΣ: Αναστασία Μπαθέκα (Πολιτιστικού συλλόγου Σκουφά Άρτας)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/5/2018
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: 4,5 ώρες
Αρ. ΠΑΙΔΙΩΝ: 40 παιδιά (26 πρόσφυγες μαθητές από ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας , 14 μαθητές από Δ.Σ. Παλιαμπέλων Βόνιτσας)
Χώρος : Κάστρο Άρτας (υπαίθριο θεατράκι) και Γεφύρι Άρτας
Θέματα που απασχόλησαν την ομάδα κατά τη συνάντηση:
- Αισθησιοκινητική δράση
- Ηχοϊστορία με έννοιες
- Θεατρικό δρώμενο με θέμα το ταξίδι όπου 3 ομάδες (πουλιά, αέρας, ήλιος) καταλήγουν μέσα από ένα ταξίδι συναισθημάτων «ΜαζΙ»
- Αφήγηση συγγραφέα Δημήτρη Μελικέρτη
- Παραδοσιακά ομαδικά παιγνίδια
- Ζωγραφίζοντας ελεύθερα
- Ξενάγηση στο γεφύρι της Άρτας και το Λαογραφικό Μουσείο
Συμμετείχαν συνολικά 40 παιδιά, απ' τα οποία 26 ήταν μαθήτριες / μαθητές της ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας και 14 μαθήτριες /μαθητές του σχολείου των Παλιάμπελων καθώς και δύο διερμηνείς για Φαρσί/ Νταρί και Σοράνι, δύο συνεργάτιδες από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων Πετροπουλάκη (ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός), δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από τη ΔΥΕΠ της Φιλιππιάδας μαζί με την ΣΕΠ όπως και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Σχολείο των Παλιάμπελων (διευθυντής και δασκάλα).
ΒΕΡΟΙΑ
Συντονίζουν: Τζένη Καραβίτη, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
- 3ο ΔΣ Βέροιας & ΔΥΕΠ Αγ. Βαρβάρας
Βιωματικά ομαδικά δρώμενα και παιχνίδια, χρώματα και πινέλα, αθλοπαιδιές και συνεργατικό πνεύμα. Ανταλλάξαμε βλέμματα, χαμόγελα, εμπειρίες, τραγούδια και ζωγραφιές, μάθαμε λίγα περισσότερα ο ένας για τον άλλο, ακούσαμε τη γλώσσα κάθε λαού και συνειδητοποιήσαμε πόσο ίδιοι και συνάμα διαφορετικοί είμαστε όλοι μεταξύ μας.
Πήραν μέρος 40 μαθητές
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...εδώ!
Ευχαριστήρια επιστολή
Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
" Στην αρχή ένιωθα αμήχανα μετά όμως χαλάρωσα και το διασκέδασα πολύ", "Ήταν ένα απολαυστικό εργαστήρι" , "¨Το διασκέδασα πολύ" , "Θα μου άρεσε να συμμετέχω και πάλι σε αντίστοιχο εργαστήρι", "Πότε θα κάνουμε πάλι; "
Σχόλια μαθητών που συμμετείχαν στις δράσεις
◄
1 / 1
►
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζουν: Τζένη Καραβίτη, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
- 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης "Δημιουργώντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ"
Στο σχολείο φοιτούν πρόσφυγες από τη Συρία.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται με 24 μαθητές της Α΄, Β' και Γ΄ τάξης του σχολείου.
Τίτλος: «δημιουργώντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ»
Το θέμα του ντοκιμαντέρ αφορά το προσφυγικό ζήτημα στην περιοχή των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από το παρελθόν μέχρι το παρόν.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Νάνσυ Παπαχρήστου, Βάσω Καλούδη και Πόπη Πουτούρογλου.
Συνεργάτες προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;": Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, ηθοποιός, κινηματογραφίστρια και Λευτέρης Τεκτονίδης, ηθοποιός, φωτογράφος.
Το κινηματογραφικό εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία της ταινίας "Norhan, ένα κερί στο σκοτάδι", διάρκειας 09.30´ (με τους τίτλους). Πρώτη προβολή Κυριακή 20 Μαίου 2018, στις 21.30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ΄, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, «6η Γιορτή Πολυγλωσσίας, Θεσσαλονίκη 2018. Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό», που θα λάβει χώρα από Παρασκευή 18/5 έως Κυριακή 20/5.
- 16ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Εργαστήριο φωτογραφίας "Χτίζουμε φιλίες - Ονειρευόμαστε μαζί "
Στο σχολείο φοιτούν πρόσφυγες από τη Συρία.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται με 21 μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου.
Τίτλος δράσης: "Χτίζουμε φιλίες - Ονειρευόμαστε μαζί "
Επιχειρεί να συνδέσει τους πρόσφυγες μαθητές και τους μαθητές της χώρας υποδοχής του σχολείου μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τη συνδημιουργία.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Κυριακίδης , Κυριακή Δούδη, φιλόλογοι
Συνεργάτες προγράμματος"κι αν ήσουν εσύ;" : Τριανταφυλιά Δημοπούλου, ηθοποιός κινηματογραφίστρια και Λευτέρης Τεκτονίδης, ηθοποιός, φωτογράφος
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
16/11/2018
Δράση "Μαζί" ....εδώ!
- "Είμαστε μαζί - Θεατρικό εργαστήριο"
31 Μαρτίου & 1 Απριλίου 2018 Θεσσαλονίκη
Συμμετέχουν: 18 έφηβοι πρόσφυγες και 20 έφηβοι από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της «Άρσις» στην Πυλαία και με τα Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης της «Άρσις». Τους ασυνόδευτους ανήλικους συνοδεύουν η κοινωνική φροντίστρια Γεωργία Κασαπάκη και η ασκούμενη κοινωνική λειτουργός Ηρώ Ρουπάνη.
Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εντάσσεται στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με τίτλο «Παράλληλες Συνδέσεις - Η Συνάντηση: οι νέοι μιλούν για τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα».
Θεατροπαιδαγωγοί: Τζένη Καραβίτη και Ιωάννα Μήτσικα
Θεατρικό - εικαστικό εργαστήριο: «Oι γλώσσες της καρδιάς»
12/4/2018 Θεσσαλονίκη
Συμμετέχοντες: 15 γονείς και παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές
και φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ
Εμψύχωση: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Συνεργαζόμενοι φορείς: Άρσις- Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Λαμπράκη - Πρόγραμμα Hope AccEleRaTor (HEART) -Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση Προσφύγων ως Επιταχυντής Ελπίδας
Περισσότερα ...
«Διαβάζουμε μαζί στις γλώσσες του κόσμου» - πολυγλωσσικό εργαστήριο ανάγνωσης παιδικού βιβλίου
Θεσσαλονίκη 19/5/2018
Συμμετέχουν: 12 παιδιά, γονείς και ασυνόδευτοι έφηβοι από τη Συρία-38 μαθητές και γονείς από από το 1ο Πειραματικό ΠΤΔΕ (εντ. ΑΠΘ) και το 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Τα παιδιά και οι γονείς διαβάζουν στα ελληνικά και αραβικά το βιβλίο της Mira Lobe «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ».
Εμψύχωση: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έγινε σε συνεργασία με την 6η Γιορτή Πολυγλωσσίας Θεσσαλονίκη 2018 “Η μόρφωση στον δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό”
Διοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης - Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης-Γυάλινο Κτίριο (πρώην παιδικός σταθμός, ισόγειο)
Συνεργασία με τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Περιστερά Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και με τα Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης της «Άρσις».
Τους ασυνόδευτους ανηλίκους συνοδεύει η εκπαιδευτικός Γεωργία Νούσιου.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Άρσις- Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης –Δομή ασυνόδευτων ανηλίκων Περιστεράς Δήμου Θέρμης.
13_9_2018 & 14_9_2018 Θεσσαλονίκη
«Γνωριζόμαστε-παίζουμε-συνδεόμαστε»
Θεατρικό - εικαστικό εργαστήριο για παιδιά και γονείς
Πού; Περίπτερο 15, 83ης ΔΕΘ
Ώρα: 18.00 – 20.00
Παίρνουν μέρος παιδιά και γονείς πρόσφυγες από την Τουρκία και τη Συρία που παρακολουθούν μαθήματα στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (BlueRefugee Center) του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη και 8 παιδιά και γονείς από σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης
Εμψύχωση: Ιωάννα Μήτσικα θεατροπαιδαγωγός, χορογράφος, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός
Με τη συνεργασία της Ελένης Κόντου - δασκάλα Ελληνικών & Αγγλικών, στέλεχος του SolidarityNow και της Δώρα Κοκοζίδου - εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συνεργαζόμενοι φορείς: SolidarityNow, CRS, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 83ης ΔΕΘ.
Παίζοντας με το «Μικρό εγώ είμαι εγώ» στο παιδικό κέντρο «Διάδρασις»
Θεσσαλονίκη Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;" και της δράσης "Μαζί", που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνεργάζεται με το Παιδικό Κέντρο "Διάδρασις" της ΧΑΝΘ και υλοποιεί σειρά διαπολιτισμικών θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού, ηλικίας 4-6 χρονών. Τα εργαστήρια βασίζονται στο βιβλίο της Mira Lobe "Το μικρό εγώ είμαι εγώ" και πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 6.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. από 24/10/2018 έως και 19/12/2018.
Με όχημα το θέατρο και οδηγό τη φαντασία ξεκινάμε ένα ταξίδι σ' "αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα", όπως τον λέει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συναντούν τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Σε ένα πλαίσιο χαράς και δημιουργικότητας, με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, κινητικά παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες, διασκεδάζουμε, κάνουμε φίλους και μαθαίνουμε καινούργια ωραία πράγματα μαζί.
Εμψυχώνουν: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Μερόπη Κόττα, Ειρήνη Μαρνά και Τζένη Καραβίτη
Περισσότερα για το Παιδικό Κέντρο "Διάδρασις" : http://www.ymca.gr/news/2879
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Συντονίζει: Δημήτρης Κονετάς
- 4o Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
Στο σχολείο φοιτούν και μαθητές πρόσφυγες.
Εκπαιδευτικοί: Ανδρούτσου Αριστέα, Κυριακόπουλος Γεώργιος, Σουτόπουλος Νικόλαος, Σιούλη Μαρία,Ρούντα Αικατερίνη, Παπαϊωάννου Σοφία, Κοκκίνου Βάια, Σιαμαλέκα Παρασκευή, Λιόκας Αλέξανδρος
Συμμετέχουν 100 μαθητές
-9ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
Το 9ο Δημοτικό σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης έχει συνολικά 120 μαθητές εκ των οποίων 51 είναι αλλοδαποί: 30 Σύριοι, 15 Αφγανοί και 6 από διάφορες εθνικότητες (Κίνα κλπ). Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων οι αλλοδαποί μαθητές είναι πρόσφυγες.
Όνομα θεατροπαιδαγωγού: Βίκυ Βάββα
ΣΧΟΛΕΙΟ: 9ο Διαπολιτισμικό Ιωαννίνων
Βοηθός: Κονετάς Δημήτρης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/-ΟΙ: Σοφία Στεργίου, Ευρυδίκη Ζώνιου, Εβελίνα Τσιάρα
Μέσα από το παιχνίδι, επιδιώχτηκε να γνωριστούν οι μαθητές, να επικοινωνήσουμε να εκφραστούμε λεκτικά και μη λεκτικά, να συνδεθούμε, να διευρύνουμε τα όρια της αποδοχής του άλλου.
- 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
«Παίζουμε Μαζί – Χτίζουμε Δεσμούς»
Στο σχολείο φοιτούν λίγοι πρόσφυγες από τη Συρία & το Αφγανιστάν.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται με 40 μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου (Ε1 & Ε2).
Τίτλος: «Παίζουμε Μαζί – Χτίζουμε Δεσμούς»
Στόχος της δράσης είναι η παιγνιώδης συνύπαρξη, η συνεργασία και η προσέγγιση της διαφορετικότητας μέσα από τεχνικές και εργαλεία θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Λούλα Κοκκίνη, Ελένη Διαμαντίδου
Συντονίστρια: Βίκυ Βάββα
- 2o Γυμνάσιο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. "Παντομίμα ΜΑΖΙ"
2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμική Εκπαίδευσης Ιωαννίνων “Παντομίμα ΜΑΖΙ”
Το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης λειτουργεί ως το μοναδικό διαπολιτισμικό γυμνάσιο στην Ήπειρο από το σχολικό έτος 1998-1999 με εγγραφές μεταναστών κυρίως Αλβανικής καταγωγής τα πρώτα έτη και τώρα με εγγραφές μεταναστών και προσφύγων. Το 2017-2018 φοιτούν 160 μαθητές εκ των οποίων 60 είναι αλλοδαποί (50 πρόσφυγες και 10 μετανάστες). Στο σχολείο λειτουργούν δύο τμήματα τάξεων Υποδοχής 1 την πρωινή βάρδια και το απόγευμα λειτουργεί Δομή Υποστήριξης Εκπαίδευσης Προσφύγων με δύο τμήματα. "
Τίτλος παρέμβασεις: “Παντομίμα ΜΑΖΙ”
Στο σχολείο γίνονται μια σειρά εργαστηρίων αλλά και παρασταση παντομίμας και juggling. Τα εργαστηρια στοχεύουν στην επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος.
Στόχοι της παρέμβασης: 1. Κοινός τρόπος διασκέδασης μέσω μιας παράστασης παντομίμας όπου δεν υπάρχει το εμπόδιο της ομιλούσας γλώσσας.
2. Εργαστήριο με ανάμεικτα τμήματα στην τέχνη της παντομίμας και κατ’ επέκταση στην επικοινωνία μέ τη γλώσσα του σώματος η οποία είναι και η κοινή μας γλώσσα.
3. Εργαστήριο juggling όπου μέσα απο τη διασκέδαση του ζογκλέρ μαθαίνουμε την αυτοσυγκέντρωση την αρμονία τον ρυθμό και την συνεργασία
Εμψυχωτής: Γεώργιος Φλώρος
Εκπαιδευτικός: Αθηνά Καρβούνη
Παιρνουν μέρος: 130 μαθητές
Συντονιστής Δημήτρης Κονετάς
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Ιωάννινα 25/5/2018 στο Community Centre Ioannina "Mikri Polis"
Ομάδα μαθητών του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Community Center Ioannina “Mikri Poli” στο οποίο συναντιούνται τα απογεύματα πρόσφυγες από όλες τις δομές του Νομού. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο, εκφράστηκαν ζωγραφίζοντας από κοινού, χόρεψαν Ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία είχαν μεταφραστεί στις 3 γλώσσες (φαρσί, κουρδικά και αραβικά), κατέγραψαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους από την κοινή αυτή δράση και τελικά συζήτησαν θέματα σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Διερευνήθηκε η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις εγγραφής προσφύγων στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και διατυπώθηκε η επιθυμία δημιουργίας μικτής θεατρικής ομάδας.
Συμμετέχοντες: 50 άτομα (20 από σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και περισσότεροι από 30 πρόσφυγες από Αφγανοί, Σύριοι, Κούρδοι και Τουρκμένοι – ενήλικοι, έφηβοι και παιδιά).
Εμψυχωτές: Αγαθή Παππά (θεατρολόγος), Κονετάς Δημήτρης.
Εκπαιδευτικοί Χρύσα Μάνθου, Αμαλία Παπακώστα, Φερενίκη Φαρμάκη
Από το Κοινοτικό Κέντρο «Μικρή Πόλη» και την TerredesHommesoΙωάννης Τραϊανός καθώς και 3 μεταφραστές.
Aπό την Ύπατη Αρμοστεία για τον ΟΗΕ η Αγγελική Κουρτέση
16/5/2018 ΙΩΑΝΝΙΝΑ, Αν ο Εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν …θησαυρός»
Εργαστήριο «ΜΑΖΙ»
στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
Οι παρακάτω δράσεις έγιναν σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων του προγράμματος «Νοιάζομαι & Δρω». Υλοποιήθηκαν παράλληλα 2 σειρές δράσεων στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και αποτέλεσαν 2 από τους σταθμούς τους οποίους συντόνισε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στη μεγάλη δράση 18 σχολείων του Νομού «Αν ο Εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν …θησαυρός» η οποία εκτυλίχθηκε στο κέντρο της πόλης και σε ολόκληρο το Κάστρο.
1η παράλληλη δράση: «Στη γωνιά της Θεατρικής Έκφρασης»
7 ομάδες παιδιών από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και από άλλα Δημοτικά Σχολεία της πόλης αλλά και από δομές όπως «Η κιβωτός του Κόσμου» πέρασαν από τη γωνιά– που είχε κυκλικό σχήμα αν και «γωνιά» - δοκιμάζοντας παιχνίδια με σώμα, ήχο και έκφραση. Ο βασικός στόχος ήταν να βρεθούν και να παίξουν μαζί ντόπιοι μαθητές από διαφορετικά σχολεία με τα προσφυγάκια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν εμπράκτως διαφορετικές στερεότυπες απόψεις - στάσεις. Το εγχείρημα αξιοποίησε το παιχνίδι του Θησαυρού για να έχει μεγαλύτερη δυνατή διάχυση.
Συντονίστρια: Βίκυ Βάββα
Εκπαιδευτικοί: Εθελοντές από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Διάρκεια: 4 ώρες (8:30 – 12:30)
2η παράλληλη δράση: Το παιχνίδι έχει παντού την ίδια γλώσσα
15μελείς ομάδες μαθητών από 18 σχολεία του Νομού έπαιξαν παιχνίδια μαζί με ντόπιους και πρόσφυγες του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Είχαν επιλεγεί παιχνίδια τα οποία παίζονται και στη Συρία, Αφγανιστάν και Κίνα. Οι οδηγίες είχαν εκτυπωθεί στις 3 γλώσσες Ελληνικά, Φαρσί και Αραβικά και μοιράστηκαν και στα παιδιά που συμμετείχαν στο παιχνίδι.
Εκπαιδευτικοί: Χριστίνα-Ερίσα Χαντζάρη, Αριστείδης Παπακώστας, Εβελίνα Τσιάρα (συμμετείχαν επικουρικά και όλοι οι εκπαιδευτικοί του 9ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ιωαννίνων)
Διάρκεια: 4 ώρες (8:30 – 12:30)
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συντονίζει: Αντονέλλα Χήρα
- 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας. "όνειρα εφήβων"
Στο σχολείο φοιτούν και παιδιά πρόσφυγες
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται σε 23 μαθητές της Γ
Τίτλος δράσης: "Όνειρα εφήβων" Εργαστήριο θεάτρου
Ένα δρώμενο με αφορμή τα όνειρα των εφήβων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας διάλογος δυναμικών εικόνων με τεχνικές θεάτρου φόρουμ.
Εμψυχωτής: Αντονέλλα Χήρα
Εκπαιδευτικοί: Νίκος Καραγιάννης, Ευαγγελία Μάνου, Μαρία Σκρέτα
ΛΑΡΙΣΑ
Συντονίζει: Αγλαΐα Νάκα
1ο Γυμνάσιο Λάρισας. "I like it"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 25 μαθητές της Α' Τάξης
Τίτλος: Εργαστήριο θεάτρου I like! Ανεξαρτήτως γλώσσας, εθνικότητας, θρησκείας, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι έφηβοι μέσα στην μέρα, το “like” του Facebook. I like , τι μου αρέσει λοιπόν. Από τα απλά: τι μου αρέσει να κάνω μετά το σχολείο, τι μου αρέσει να τρώω, τι μου αρέσει να παίζω. Τι μου αρέσει στο σχολείο, στη γειτονιά, στην πόλη, εδώ που βρίσκομαι. Στα πιο σύνθετα: που θα μου άρεσε να μείνω, τι θα μου άρεσε να γίνω, τι ανθρώπους θα μου άρεσε να έχω κοντά μου, τι θα μου άρεσε να βλέπω όταν ξυπνάω. Κι έτσι ανταλλάσσοντας όνειρα, ευχές, καθημερινότητες, μαγειρικές, εικόνες και μυρωδιές, να βρούμε τις ομοιότητες που θα είναι πολλές και να ανοίξουμε το μυαλό αγαπώντας τις διαφορές.
Εμψυχωτής: Αγλαΐα Νάκα
Εκπαιδευτικός: Ευθαλία Κολοκοτρώνη .
8ο Γυμνάσιο Λάρισας. "I like it"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 19 μαθητές της Β' Τάξης
Τίτλος: Εργαστήριο θεάτρου: I like! Ανεξαρτήτως γλώσσας, εθνικότητας, θρησκείας, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι έφηβοι μέσα στην μέρα, το “like” του Facebook. I like , τι μου αρέσει λοιπόν. Από τα απλά: τι μου αρέσει να κάνω μετά το σχολείο, τι μου αρέσει να τρώω, τι μου αρέσει να παίζω. Τι μου αρέσει στο σχολείο, στη γειτονιά, στην πόλη, εδώ που βρίσκομαι. Στα πιο σύνθετα: που θα μου άρεσε να μείνω, τι θα μου άρεσε να γίνω, τι ανθρώπους θα μου άρεσε να έχω κοντά μου, τι θα μου άρεσε να βλέπω όταν ξυπνάω. Κι έτσι ανταλλάσσοντας όνειρα, ευχές, καθημερινότητες, μαγειρικές, εικόνες και μυρωδιές, να βρούμε τις ομοιότητες που θα είναι πολλές και να ανοίξουμε το μυαλό αγαπώντας τις διαφορές.
Εμψυχωτής: Αγλαΐα Νάκα
Εκπαιδευτικός: Άννα Σπυροπούλου
ΤΡΙΚΑΛΑ Συντονίζει: Χριστίνα Κρίθαρη
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. "Το χαρούμενο λιβάδι"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 18 μαθητές της Α' Τάξης
Τίτλος: Το χαρούμενο λιβάδι - Εργαστήριο χορού
Με ένα φύσημα του ανέμου οι σπόροι θα παρασυρθούν και θα προσπαθήσουν να ριζώσουν μέσα στο λιβάδι. Θα μεγαλώσουν και θα γίνουν δέντρα. Πώς διασκεδάζουν τα κλαδιά των δέντρων; Από κάτω ποιοι ζουν; Ποιοι περπατάνε με βαριά βήματα κάτω από τα μικρά φυλλαράκια των λουλουδιών; Και ποιοι αθόρυβα γλιστρούν; Έρχονται και πουλιά! Mε αφορμή το έργο “Tree of Life” του Gustav Klimt προσπαθούμε να αναπαράγουμε τη ζωή γύρω από ένα δέντρο. Πώς όλα τελικά είναι ένα; Μήπως ανήκουμε και εμείς σε αυτό;
Θα δημιουργήσουμε μαζί με τον Γιάννη Φλούλη το βιντεάκι Timelapse.
Εμψυχωτής: Σόνια Ντόβα, Γιάννης Φλούλης
Εκπαιδευτικός: Λαμπρινού Μαρία (δασκάλα τάξης), Τσιρογιάννη Ελένη (θεατρολόγος)
- 12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. "Ουπς! Κάπως νιώθω… - Εργαστήριο χορού'
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από18 μαθητές της Δ Τάξης
Τίτλος: "Ουπς! Κάπως νιώθω… - Εργαστήριο χορού'
Ένας γκρινιάρης ελέφαντας, ένα θυμωμένο μυρμήγκι, ένας χαρούμενος βάτραχος, μια φοβισμένη μαϊμού, ένα χαρούμενο άλογο, ένας ενθουσιασμένος πιγκουίνος βρίσκουν καταφύγιο μια κρύα νύχτα σε ένα μακρινή σπηλιά, όπου γνωρίζονται, μοιράζονται τα συναισθήματα τους και γλεντάνε με έναν όμορφο χορό. Όλοι είμαστε ξένοι. Κι όμως… ένας χορός θα μας ενώσει όλους.
Εμψυχωτής: Σόνια Νόβα
Εκπαιδευτικός: Ολυμπιάνα Κανούτα
- 28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. "Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη - Εργαστήριο θεάτρου"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 22 μαθητές της ΣΤ' Τάξης
Τίτλος: Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη - Εργαστήριο θεάτρου
Με αφορμή το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» ονειρευόμαστε έναν κόσμο με το χαμόγελο της μάνας, τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων και τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα. Ένα δρώμενο αισιοδοξίας και ελπίδας γεμάτο εικόνες και μουσικές του κόσμου.
Εμψυχωτής: Αντονέλλα Χήρα
Εκπαιδευτικός: Λαμπρινή Κυρίτση, Γιαννούλα Καραμήτρου
- 31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 30 μαθητές της Γ' Τάξης
Τίτλος: Εικαστικό Εργαστήριο
Εμψυχωτής: Κωνσταντίνος Καρανίκας
Εκπαιδευτικός: Αρτέμης Αρκουμάνης.
- 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. "Η πολιτεία που ονειρεύτηκε την αγάπη"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 34 μαθητές της Α' και Δ1' Τάξης
Τίτλος: Εργαστήριο Θεάτρου. Σε μια πολιτεία σκοτεινή ζούσαν οι πολύχρωμες κάλτσες κλεισμένες μέσα σε συρτάρια. Οι μονόχρωμες τις εξουσίαζαν και δεν τις επέτρεπαν να βγουν. Οι πολύχρωμες κάλτσες όμως δεν έπαψαν να ονειρεύονται την αγάπη. Βγήκαν έξω από τα συρτάρια και δημιούργησαν με τη χαρά, το παιχνίδι και το τραγούδι τους έναν πολύχρωμο κόσμο...
Εμψυχωτής: Ελένη Ποζιου
Εκπαιδευτικοί: Μαρίνα Σπαθή, Πετρούλα Συμιρδάνη.
- 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων. "Ό, τι ονειρεύομαι - Εργαστήριο φωτογραφίας"
Στο σχολείο φοιτούν και αραβόφωνοι και κουρδόφωνοι πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 40 μαθητές της Α' Τάξης σε 2 Ομάδες (22 μαθητές Α1, Α2, Α3 &18 μαθητές Α4, Α5)
Τίτλος: Ό, τι ονειρεύομαι - Εργαστήριο φωτογραφίας
Οι μαθητές θυμούνται, πλάθουν, μοιράζονται, φωτίζουν και εγκλωβίζουν σε μια στιγμή ό, τι σημαίνει γι΄ αυτούς όνειρο, μικρό ή μεγάλο, κοντινό ή μακρινό.. Γιατί αν το θυμηθείς…μπορεί και να το ζήσεις, έστω και ως ανάμνηση!
Εμψυχωτές: Θάνος Φλούλης, Χριστίνα Κρίθαρη.
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Παπαζεύκου .
- 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων "Δικαίωμα στο όνειρο - Εργαστήριο θεάτρου"
Στο σχολείο φοιτούν και πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 26 μαθητές της Γ' Τάξης
Τίτλος: Δικαίωμα στο όνειρο - Εργαστήριο θεάτρου
Ένα δρώμενο με αφορμή τα όνειρα των εφήβων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας διάλογος δυναμικών εικόνων με τεχνικές θεάτρου φόρουμ.
Εμψυχωτής: Αντονέλλα Χήρα
Εκπαιδευτικός: Πόπη Μαγαλιού .
- 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων. "+δημιουργώ"
Στο σχολείο φοιτούν και αραβόφωνοι πρόσφυγες.
Η δράση ΜΑΖΙ υλοποιείται από 19 μαθητές της Α' Τάξης
Τίτλος: "+δημιουργώ - Εργαστήριο βίντεο"
Το εργαστήριο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός βίντεο με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ του οποίου δημιουργοί είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Αναλύουμε τεχνικές λήψεων, αφήγησης και σύνθεσης των πλάνων ώστε να δημιουργηθεί η δική τους καθημερινή ιστορία.
Εμψυχωτές: Γιάννης Φλούλης, Βασιλένα Μητσιάδη,
Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Φαλαγκάρα ,Παπαμήλου Βασιλική, Παπαπαναγιώτου Γιώργος
Πανελλήνιο Δίκτυο
για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ευμολπιδών 41, Θέατρο 104, Γκάζι, 11854, Αθήνα
2106541600 / info@theatroedu.gr