Εργαστήριο 1
«Σκληρό Καρύδι"
εργαστήριο για μαθητές
"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης
στα ανθρώπινα δικαιώματα
και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες,
τεχνικές θεάτρου
και εκπαιδευτικού δράματος
«…Δε με ζόρισε καθόλου η μέρα διότι ήμασταν οι εαυτοί μας, ένιωσα χαρά που επικοινώνησα με έναν όμορφο τρόπο με τους συμμαθητές μου και λύπη για όλα αυτά που συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους…
'Αννα
«…Ήταν ένα μαγικό δίωρο, ένα ταξίδι στη χώρα της φαντασίας που ένιωσα ελεύθερη…»
Μαρίλυ
«…Έμαθα ότι δεν έχει σημασία η καταγωγή, αλλά η ψυχή…»
Νίκη
«…Σκέφτηκα ότι η κοινωνία μας τους χωράει όλους, αγάπη χρειάζεται…»
Μαρία
«…Έμαθα πώς το να αποχαιρετάς την πατρίδα σου, επειδή υπάρχει πόλεμος, σου δημιουργεί ένα κενό στην καρδιά…»
Βασίλης
«…Ήταν μια δράση πολύ επιτυχημένη, με μεγάλη απήχηση στα σχολικά τμήματα που την παρακολούθησαν… Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο μεράκι των εμψυχωτών και συντελεστών της δράσης που δείχνει ολοφάνερα την εμπειρία τους στην προσέγγιση των παιδιών αλλά και στον μοναδικό βιωματικό τρόπο που χρησιμοποίησαν, ώστε το θέμα της προσφυγιάς και των συνεπειών της να γίνουν κατανοητά από αυτά…»
Φώτης Αποστολόπουλος, προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών Δήμου Θεσσαλονίκης, 2016-2017
«…Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, ακόμη κι αυτοί που είναι αδιάφοροι στα μαθήματα…Mαθητές με έντονα προβλήματα συμπεριφοράς και επιθετικότητας έκαναν βήματα κοινωνικοποίησης και συνεργασίας με τους συμμαθητές τους…»
«…Κατάλαβα πόση επιμονή και υπομονή χρειάζεται να έχουν οι εκπαιδευτικοί, για να έχουν κάποιες στιγμές ενσυναίσθησης από τους μαθητές τους…»
Σχόλια εκπαιδευτικών Β. Ελλάδας
«…Σκέφτηκα ένα κόσμο πώς θα ήταν χωρίς να γινόταν πόλεμος και ήταν πολύ ειρηνικός και όχι όπως τώρα…»
Ιωάννα
◄
1 / 1
►
"Σκληρό Καρύδι" – εργαστήριο για μαθητές
Κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού και Α' Γυμνασίου -δωρεάν για περιορισμένο αριθμό σχολείων- προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσιάζεται σε σχολεία το εκπαιδευτικό εργαστήριο Σκληρό Καρύδι – για μαθητές, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.
Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μαθητών μέχρι 25 άτομα.
Εμψυχωτές: Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου, πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί και άλλοι εμψυχωτές του Προγράμματος.
Το εργαστήριο και το βιβλίο με συνοδευτικό υλικό με δραστηριότητες διανέμονται δωρεάν και το όλο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Στόχοι: Ευαισθητοποίηση των μαθητών για το προσφυγικό, καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ικανότητας να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιέργεια αλληλεγγύης και κλίματος συνεργασίας στην τάξη, πρόληψη καταστάσεων απόρριψης και εκφοβισμού μαθητών που διαφέρουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές επίσης: καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη, καλλιέργεια ικανότητας κριτικής σκέψης και ένταξης των προβλημάτων όπως το προσφυγικό στην παγκόσμια και συστημική τους διάσταση.
Περιγραφή: Εισαγωγικά παιχνίδια συγκέντρωσης και δημιουργίας πνεύματος συνεργασίας (δημιουργία ομάδων, σωματικών εικόνων κ.ά.).Εισαγωγή στην ιστορία που πραγματεύεται το «σκληρό καρύδι». Διάβασμα αποσπάσματος και συνέχισης της ιστορίας από τους μαθητές (γραφή). Επεξεργασία των διαφορετικών εκδοχών συνέχισης της ιστορίας και δραματοποίησή τους με δυναμικές εικόνες. Συζήτηση για την έννοια του «ξένου».
Προϋποθέσεις: Τάξη με τα θρανία σε Π και δημιουργία ελεύθερου χώρου στη μέση. Χαρτιά ή πρόχειρο τετράδιο και μολύβια για κάθε μαθητή. Η από πριν ανάγνωση του βιβλίου δεν είναι προϋπόθεση. Χρειάζεται όμως προετοιμασία για το θέμα και το συμμετοχικό χαρακτήρα του εργαστηρίου. Οι μαθητές μπορούν να έχουν συζητήσει το προσφυγικό και να έχουν επισκεφθεί τη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μπορούν να έχουν κοιτάξει το εξώφυλλο του βιβλίου και να έχουν διατυπώσει ιδέες για το πιθανό περιεχόμενο της ιστορίας.
Το Εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν μετά από αίτημα του σχολείου.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένης δυνατότητας υλοποίησης θα γίνεται κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Γραμματεία: 2106541600
Μπορείτε να δείτε τις δράσεις στο Ημερολόγιο Δράσεων
Φόρμα αίτησης:
Πανελλήνιο Δίκτυο
για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ευμολπιδών 41, Θέατρο 104, Γκάζι, 11854, Αθήνα
2106541600 / info@theatroedu.gr