top of page
Search

Mαθητικό Φεστιβάλ Λάρισας

Updated: Jun 18, 2018



Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Λάρισας«κι αν ήσουν εσύ;» "Μαζί"


Λάρισα 16 Μαΐου 2018

Στο κέντρο της πόλης 

(Αρχαίο θέατρο, Κούμα και Ρούσβλετ, Παπακυριαζή, πλατεία Ταχυδρομείου, Κεντρική πλατεία)

146 μαθητές και μαθήτριες από 6 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λάρισας παρουσιάζουν δρώμενα παραστατικών τεχνών την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στις 11:30. π.μ σε 5 κεντρικά σημεία της πόλης (Αρχαίο θέατρο, Κούμα και Ρούσβλετ, Παπακυριαζή, πλατεία Ταχυδρομείου, Κεντρική πλατεία)

Το φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ; - 2018», το οποίο παρουσιάζεται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και την υποστήριξη των θεατροπαιδαγωγών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων, που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές, να συναντηθούν και να δημιουργήσουν μέσα από τις τέχνες. Ανάμεσα στους μαθητές παιδιά πρόσφυγες που μέσω του προγράμματος αλληλοεπίδρασαν με τους συνομηλίκους τους, αντάλλαξαν συναισθήματα και περάσανε χρόνο μαζί.

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;", που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν τεχνικές θεάτρου-ντοκουμέντο, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και με βιωματικές δραστηριότητες δημιούργησαν θεατρικά δρώμενα βασισμένα στα ντοκουμέντα καθώς και σε κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή.

Κάθε ομάδα μαθητών θα βγει στην πόλη, στον δικό της «σταθμό» προκειμένου να περάσει το μήνυμα της στους περαστικούς - θεατές.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τα σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας , 8ο Γυμνάσιο Λάρισας, 9ο Γυμνάσιο Λάρισας, 10ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Ευθαλία Κολοκοτρώνη, Ελένη Σκεμπέ, Σκουμή Σοφία, Βουλάγκας Ευάγγελος, Αποστολίνα Σοφία, Θεοδωροπούλου Ιωάννα, Ζωή Δεληζώνα, Βικτωρία Κανάκη, Μαρία Γούλα, Άννα Σπυροπούλου, Αναστασία Πατρώνα, Μάρθα Μαχαίρα, Ρούλα Παλαιομίχα, Κατερίνα Ζησοπούλου, Μαρίνα Γούλα, Θεοδώρα Τερζούδη, Νάντια Παπαδοπούλου, Φανή Τσολάκη, Ευαγγελία Μουλώτσιου, Ευαγγελία Λιόλιου, Ισμήνη Κουτούδη


Θεατροπαιδαγωγός: Αγλαΐα Νάκα

Συντονισμός: Χριστίνα Κρίθαρη, Αγλαΐα Νάκα , Αχίλλειος Κουτελίδας Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Με την υποστήριξη της συντονίστριας εκπαίδευσης προσφύγων κ. Δήμητρας Μακρή Συνεργασία: ​​​​​​Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων - Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο (ESTIA)



Σχόλια για την εκδήλωση

"Προσπάθησαν να σου το πουν πολλές φορές , δεν ακούς . Προσπάθησαν με χίλιους τρόπους , δεν καταλαβαίνεις .

 Και το αποφάσισαν , θα βγούν στους δρόμους ! Όχι όχι δεν θα φωνάξουν , ξέρουν οτι έχεις συνηθίσει τις φωνές , δεν θα μιλήσουν καν .

Αλλά θα στέκονται εκεί μπροστά σου και θα σε κοιτάνε στα μάτια και θα προσπαθούν να σου δώσουν να καταλάβεις δείχνοντάς σου ιστορίες.Θα σχηματίσουν εικόνες με τα σώματά του  και θα σου ζητήσουν να πάρεις θέση ! Οχι , σου είπα , όχι με φωνές ξέρουν οτι τις έχεις συνηθίσει ! Έχεις συνηθίσει το τέρας και έγινε κομμάτι σου ! Όχι με φωνές , με τέχνη ! 

Θα προσπαθήσουν να σου θυμίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σου ( μου , του ) με το σώμα και με την ψυχή ! Θα σου δείξουν ιστορίες για να έχεις να σκέφτεσαι πριν κοιμηθείς . Ακόμα και με βατραχοπέδιλα θα κυκλοφορήσουν στο δρόμους για να σε πείσουν οτι είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός ! 

Θα είναι εκεί μπροστά σου για να σε πείσουν να πεις κι εσυ "Είμαι διαφορετικός , ε και ;"

 146 έφηβοι απο 6 σχολεία ,με τους καθηγητές τους βγαίνουν στους δρόμους και με όχημα την τέχνη προσπαθούν να σε κάνουν να προσέξεις αυτό που έχουν να σου πουν  ( και πίστεψε με παραείναι καλοί για να τους αγνοήσεις ) .

Αυτό έγινε στην Λάρισα την Τετάρτη 16 Μαΐου . Τα παιδιά με γενναιότητα  υπερασπίστηκαν το πόστο τους . Έκαναν τους περαστικούς να τους κοιτάξουν  με ενθουσιασμό , με περιέργεια , με αμηχανία . Ήταν απίστευτο το πόσο ισχυροί έμειναν στην θέση τους . Στο τέλος γύρισαν ενθουσιασμένοι στο σημείο συνάντησης και αυτοί και οι καθηγητές τους . Ήρθαν ομάδες προσφύγων και μας στήριξαν καθώς και  άνθρωποι της δευτεροβάθμιας εντυπωσιασμένοι που δεν ήταν κάτι βαρετό  όπως περίμεναν ."

Αγλαϊα Νάκα

Θεατροπαιδαγωγός του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"





Comments


bottom of page