top of page
Search

Mαθητικό Φεστιβάλ Τρίπολης

Updated: May 19, 2018



Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Τρίπολης «κι αν ήσουν εσύ;» "Μαζί"


Τρίπολη 6 Μαΐου 2018

Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης

170 μαθητές και μαθήτριες από 9 σχολεία της Αρκαδίας παρουσιάζουν μία κοινή θεατρική σύνθεση για το μαζί της ζωής...

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, συναντιούνται δημιουργικά επί σκηνής, σε μία κοινή θεατρική σύνθεση και μιλούν με έναν δικό τους, διαφορετικό τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, για να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως “μόνο μαζί μπορούμε”.

Πότε/Πού: Kυριακή 6 Μαΐου 2018 , ώρα 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.,

Συμμετέχουν τα σχολεία: Νηπιαγωγείο Αγ. Ανδρέα-Πραστού, 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 4ο Γυμνάσιο Τρίπολης, Γυμνάσιο Τεγέας, Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, 2ο Λύκειο Τρίπολης, Γενικό Λύκειο Άστρους, ΕΠΑΛ Άστρους

Οι εκπαιδευτικοί: Τετώρου Σταματίνα, Λιακοπούλου Ευστρατία, Καραβία Παρασκευή, Ηλιοπούλου Ευσταθία, Κόκλα Αικατερίνη, Δημητρέλη Καλλιόπη, Κωστοπούλου Καλλιόπη, Παπαδοπούλου Αναστασία, Κομπίλα Γεωργία, Μάγκλαρη Μαρία, Χασαπογιάννη Παναγιώτα, Παπαβασιλείου Αγγελική, Ντούλα Μαρία, Αδάμη Κωνσταντίνα, Δημοπούλου Ευθυμία, Κρίγκα Ευγενία, Πανοπούλου Ιωάννα

Συντονισμός: Καζακώνη Πηνελόπη

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου Με τη στήριξη του Δήμου Τρίπολης

Συμμετείχαν: 170 μαθητές




Σχόλια για την εκδήλωση

Στο Φεστιβάλ της Τρίπολης την Κυριακή 6 Μαΐου ο χορός των εννέα σχολείων ξεκίνησε με τα νηπιάκια μας να ανεβαίνουν στη σκηνή οργανωμένα, με θάρρος και σκηνική παρουσία και να παρουσιάζουν το μονόλογο του Ζολμάν! Στη συνέχεια τα πέντε γυμνάσια της Αρκαδίας έγιναν οι πέντε χώρες που έδιωξαν την Ειρήνη γιατί " ..αντικρίσαν κάτι άλλο τόσο διαφορετικό και δεν ήξεραν τον τρόπο για να πουν το σ’ αγαπώ". Η οργή έδωσε τη θέση της στο φόβο, ο φόβος στην άγνοια, η άγνοια στην αδιαφορία και η αδιαφορία στη μιζέρια. Τα παιδιά μέσα από δικά τους κείμενα ή στίχους, χορογραφίες, δυναμικές εικόνες και μουσική μας ταξίδεψαν σε πέντε διαφορετικές χώρες, πέντε κομμάτια του σύγχρονου ανθρώπου που αποκλείουν την αγάπη άρα και το ΜΑΖΙ.

Η μαγική λύση δόθηκε με όλα τα γυμνασιόπαιδα στη σκηνή να τραγουδούν με την υπόκρουση κιθάρας, στίχους από το "Παραμύθι του Θηβαίου":

Και τι σημασία έχει που δε μοιάζουμε πολύ,  που τα μάτια του καθένα κρύβουν μέσα κάτι τι. Αν δεν είχα εγώ εσένα για να ζήσουμε μαζί θα `ταν όλη η ζωή μου, δίχως χρώμα, βαρετή.

Κλείσαμε μαζί τα μάτια και πιαστήκαμε αγκαλιά κι έτσι νιώσαμε σπουδαίοι κι ήταν όλα πιο απλά

Η αίθουσα κατάμεστη, κίνηση, αρκετή φασαρία, μετά τα γυμνάσια άρχισε να ησυχάζει.. έτσι έπρεπε.. για να υποδεχθούμε τα 3 λύκεια, να υποδεχθούμε την ανατριχίλα, τη συγκίνηση, το λυγμό: Μονόλογοι στο Αιγαίο.

Τέλος.

Για μας.. Όμως για τα παιδιά? Σαν κάτι να άρχισε...


Πηνελόπη Καζακώνη

Τοπική Συντονίστρια Αρκαδίας στο Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;"


--------------------------------

" Φέτος ζήσαμε μια εμπειρία . Κι αυτήν την εμπειρία μας την χάρισε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση . Καθηγητές και μαθητές  Λυκείου   συνηθισμένοι  , στην καλύτερη περίπτωση  , να απευθυνόμαστε  στην διάνοια , ζήσαμε την εμπειρία της διερεύνησης ενός θέματος με την συμμετοχή του σώματός μας . Αυτή η συμμετοχή μας ενεργοποίησε με έναν άμεσο και δυνατό τρόπο .

Το θέμα με το οποίο καταπιαστήκαμε ήταν κείμενα συνομήλικων  με τους μαθητές μας ασυνόδευτων προσφύγων . Δουλέψαμε με τις τεχνικές του Θεάτρου  αρκετά απογεύματα  .Η κάθε συνάντηση μας ήταν μια έκπληξη καθώς ανακαλύπταμε  την δυνατότητά μας να βγούμε από τα στενά  προκατασκευασμένα όρια  και να νοιώσουμε πάνω στο σώμα μας , μαζί με το σώμα μας  , τμήματα της Ιστορίας αυτών των παιδιών .

 Τι μπορεί να σημαίνει  , ακριβώς , αυτό που έλεγε ο  Ταχάρ ότι θέλει στην χώρα όπου θα ζήσει να φτιάξει ένα δωμάτιο με το χαμόγελο της μητέρας του ;

Πως βιώνεται η φράση του Ασιζ  ότι νοιώθει σαν δεντράκι που κάποτε το φρόντισαν πολύ  κι ύστερα ξεριζώθηκε …;

Τι αντίκρισμα  έχει η φράση « Η ζωή μου είναι μια σκάλα ετοιμόρροπη» ;

Αναγκάζοντας τον εαυτό μας να παραστήσει σωματικά  τέτοιες φράσεις  ,  πάψαμε να τις διαβάζουμε μηχανικά σαν  «ωραίους»  τρόπους έκφρασης  . Εισήλθαμε στην ουσία τους και βιώσαμε την ποιητική τους δύναμη , δηλαδή το φορτίο που κουβαλούσαν .

Η συμμετοχή μας στο  Μαθητικό  Φεστιβάλ  Τρίπολης στις 6 Μαΐου  όπου μοιραστήκαμε αυτή την εμπειρία με μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής , μας έκανε να νοιώσουμε την χαρά  που νοιώθει ο άνθρωπος  όταν μοιράζεται κάτι  που πραγματικά τον συγκινεί  και πόσο αυτή η κατάσταση φέρνει ουσιαστικά τους ανθρώπους κοντά .

Το ίδιο βράδυ , μετά το Φεστιβάλ , η ομάδα μας στο ΦΒ πήρε φωτιά από την ανταλλαγή αυθόρμητων , γεμάτων ενθουσιασμό και συγκίνηση  μηνυμάτων  και  οδήγησε στην ιδέα , προσκαλώντας το 2ο Λύκειο  Τριπόλεως  να παρουσιάσουμε την δουλειά μας στο Άστρος .

Ούτε αυτό , όμως , δεν φάνηκε αρκετό στα παιδιά τα οποία πήραν πρωτοβουλία να εντάξουν στην παρουσίαση φυλλάδια (που μόνα τους συνέταξαν ) και προβολή ( που επέλεξαν )για να  προκαλέσουν  τους συμμαθητές τους να απαντήσουν έμπρακτα στην καυτή ερώτηση : « Εσύ , τι θα κάνεις ;»

Νοιώθω ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που μας   έδωσαν τα «εργαλεία» και την εμπειρία τους για να ελευθερωθούμε και να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά αυτήν την έξοδο από τον εαυτό μας  και το άνοιγμα προς τον Άλλο :

                      Τον Ξένο , τον Μετανάστη , τον Πρόσφυγα"


Παπαβασιλείου Αγγελική

Καθηγήτρια, ΓΕΛ Άστρους



--------------------------------

"...Η ομάδα στο fb πήρε φωτιά..":

"Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή μέρα": "Αξέχαστη", "μοναδική", "συγκινητική", "ονειρική"

" Ναι ήταν πραγματικά υπέροχο. Ένα όμορφο ταξίδι που κάναμε μαζί και μας έκανε πλουσιότερους συναισθηματικά."

" Πόσο χαρούμενη είμαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο και κυρίως με όλους εσάς που σε καμιά άλλη περίπτωση δε θα ερχόμουν τόσο κοντά μαζί σας. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες μου που βοήθησαν να υλοποιηθεί όλο αυτό και σε όλα τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και βγάλανε αυτό το συγκινητικό αποτέλεσμα."

" Μακάρι να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες σαν αυτή στα σχολεία...ευχαριστούμε που μας δώσατε μια τέτοια."

" Έτσι μαθαίνουμε ουσιαστικά εμείς οι μαθητές."

"Κυρία ευχαριστούμε πολύ που πιστέψατε σε εμάς και μας εμπιστευτήκατε. Εκτός από καθηγήτρια γίνατε και φίλη μας. Ήταν αξέχαστη εμπειρία. Κι αν έστω βοηθήσαμε έναν θεατή να καταλάβει όσα βιώνουν αυτά τα παιδιά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι."

" Τελικά όντως γίναμε μια αληθινή, δεμένη, ομάδα."

" Ευχαριστούμε πολύ."

" Πραγματικά ναι..ευχαριστούμε."

"Μπράβο μας παιδιά. Ευχαριστούμε πολύ για όλα."

" Κρίμα που δε θα ξανασυναντηθούμε για να κάνουμε αυτά τα όμορφα πράγματα που κάναμε όλον αυτόν τον καιρό. Ήταν μοναδική εμπειρία από την αρχή ως το τέλος."

"Ελπίζω να μη χαθούμε και να συνεχίσουμε.. το όμορφο ταξίδι μας..ΜΑΖΙ"


Εντυπώσεις μαθητών που πήραν μέρος στο Μαθητικό Φεστιβάλ Τρίπολης



Comentários


bottom of page