top of page
Search

Ημέρα Δράσης Μεσσηνία

Updated: May 19, 2018



Ημέρα Δράσης, Καλαμάτα, Θουρία, Αρφαρά, Πεταλίδι, Διαβολίτσι, Γαργαλιάνοι «κι αν ήσουν εσύ;» "Μαζί"


ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ - «Kι αν ήσουν εσύ;» 21 Μαρτίου 2018

Καλαμάτα, Θουρία, Αρφαρά, Πεταλίδι, Διαβολίτσι, Γαργαλιάνοι

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018


267 μαθητές και 21 εκπαιδευτικοί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018,παρουσιάζουν στην Καλαμάτα, στη Θουρία, στα Αρφαρά, στο Πεταλίδι, στο Διαβολίτσι και στους  Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Στην κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου στις 12μ,παιδιά από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας θα κατασκευάσουν πανό με μήνυμα σχετικό με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή. Επίσης θα παρουσιάσουν ταμπλό με στίχους και θα απαγγείλουν ποιήματα. Τέλος, θα διανείμουν και θα αναρτήσουν αφίσες που δημιούργησαν τα ίδια και θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης για να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως “μόνο μαζί μπορούμε”. Μαθητές από το 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας στο χώρο τους θα αναρτήσουν αφίσες με μήνυμα «Είμαστε μοναδικοί γιατί είμαστε διαφορετικοί».

Στο Διαβολίτσι το τοπικό Γυμνάσιο Διαβολιτσίου θα πραγματοποιήσει ανάλογη δράση με πανό στο χώρο του σχολείου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και συμμαθητών τους.

Στη Θουρία το Νηπιαγωγείο Θουρίας, στο Πεταλίδι το Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου, στα Αρφαρά το Νηπιαγωγείο Αρφαρών και στους Γαργαλιάνους το 1ο& 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων θα αναρτήσουν αφίσες με μήνυμα «Είμαστε μοναδικοί γιατί είμαστε διαφορετικοί» σε διάφορα σημεία σε τοπικό επίπεδο και θα μοιράσουν στους κατοίκους μπαλόνια με μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγωνμέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Δείτε περισσότερα: www.humanrights.theatroedu.gr

Συμμετέχουν τα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Γυμνάσιο Διαβολιτσίου, Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων,2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Πεταλιδίου.

Οι εκπαιδευτικοί: Πέρσα Κοτσονούρη, Σταύρος Αράπογλου, Άλκη Δίμιζα, Αναστασία Αποστολοπούλου, Δήμητρα Τζανετάκη, Ειρήνη Σταθοπούλου, Αθηνά Κολαΐτη, Πωλίνα Γαιτανάρου, Ασημένια Ηλιοπούλου, Πηνελόπη Γιαννουσά, Δώρα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Κανελλίδη, Μαρία Σάλμα, Γεωργία Τζήλου, Κονδυλία Μακρή, Φωτεινή Μπρέγιαννη, Άννα–Χαρά Τενέντε, Μαρία Πούλιου, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, Παρασκευή Κουσαρίδα, Ανδρονίκη Λέκκα.

Συντονισμός: Δήμητρα Τζανετάκη, Γεωργία Τζήλου.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας - Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Συμμετείχαν: 267 μαθητές

Παρακολούθησαν: Στην Καλαμάτα - πλατεία: περί τους 300 γονείς κ.ά.  Στο Διαβολίτσι: 50 μαθητές από άλλα τμήματα Στα Νηπιαγωγεία στη Θυρία, Πεταλίδι, Αρφαρά, Καλαμάτα: περί τους 150 γονείς, κ.ά



Σχόλια για την εκδήλωση

Με συνθήματα όπως «μαζί μπορούμε καλύτερα» και «είτε μαύρος είτε λευκός, ποτέ-ποτέ-ποτέ μοναχός» αλλά και «πείτε όχι στο ρατσισμό» μαθητές συμμετείχαν το μεσημέρι στη δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Και επειδή σήμερα ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι μαθητές παρουσίασαν το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ, που γεννήθηκε στην Κένυα, για τους πρόσφυγες…

Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει αφίσες και υλικό που διένειμαν στους ενδιαφερόμενους και ετοίμασαν επί τόπου ένα πανό για την Ημέρα κατά των Διακρίσεων. Επίσης, απήγγειλαν το ποίημα "Πατρίδα", γραμμένο από γυναίκα μετανάστρια (Ουαρσάν Σάιρ), ενώ είχαν φτιάξει πλακάτ με επιλεγμένες στροφές του ποιήματος. Τα παιδιά κατέληξαν στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας όπου συνάντησαν τον Διευθυντή της Δ/θμιας κ. Γιώργο Σταματόπουλο και συνομίλησαν μαζί του για τη δράση τους.

Δήμητρα Τζανετάκη

Εκπαιδευτικός -Θεατροπαιδαγωγός του Προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ"


-------------------------------------

"... οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς απαιτείται .... να διαλύσουν στερεότυπα περί της πραγματικής ή μη ανάγκης των προσφύγων να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. ...... Το μήνυμα μου για το φεστιβάλ είναι καθαρό: "Μας ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που μας χωρίζουν. Υπερβαίνουμε τους εαυτούς μας και στεκόμαστε συμπαραστάτες στους ανήμπορους, δημιουργούμε γέφυρες και όχι χάσματα, κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στα παιδιά και όχι κήρυγμα!”

Παναγιώτης Ν. Πετρόπουλος

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου​




Comentarios


bottom of page